Anti slip en beloopbaar glas

Onbewerkt glas kan glad worden, zeker als het nat is. Op een particulier dakterras is dat niet altijd een probleem, omdat dit bij slecht weer niet zo veel gebruikt wordt. In publieke ruimtes is dit echter anders. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te zorgen voor glas dat sneller droogt en stroever wordt.

Ritec antivuil coating voor beloopbaar glas maakt glas sneller droog
Dit is een antivuilcoating die ervoor zorgt dat water sneller van het glas afloopt. Het voordeel van deze coating is dat het glas volledig doorzichtig blijft. De Ritec coating zorgt niet voor antislip in de zin van het stroever maken van het glas. Wat doet Ritec dan wel?

In het kort zorg Ritec ervoor dat:

  • glibberig vuil niet hecht niet;
  • glas is sneller droog.

Droog glas heeft een PVT-waarde die ruim boven de benodigde 36 zit (genoeg anti slip).
Maar let op: ook met een Ritec coating, is het natte glas niet anti slip.

Hoe werkt Ritec?
Glas lijkt glad, maar dat is het niet. Onder een microscoop bekeken is zichtbaar dat glas een ruw oppervlakte heeft, waardoor vuil, zout en kalk makkelijk hechten en het glas vies maken. Met het aanbrengen van een Ritec Clearshield coating wordt een beschermlaag van polymeren aangebracht op het glas. Deze hechten zich zeer sterk aan het glas en vormen ook onderling sterke verbindingen. Hierdoor wordt het glas niet alleen gladder en makkelijker schoon te houden, maar ook sterker.



Een voordeel van de coating is dat deze een echte verbinding aan gaat met het glas. Hierdoor is het erg sterk en slijtvast, ook als het belopen wordt.

Toelichting antislip waarden HSE en PTV
Een nadeel van de coating is dat het niet zorgt voor betere waarden voor stroever glas. Zowel voor onbewerkt glas als voor glas met de Ritec coating is de de gemiddelde waarde voor slip risico (HSE Slip Risk) 23 en daarmee gemiddeld.

Voor droog glas is de waarde van met Ritec behandeld glas weliswaar beter dan standaard glas, maar zolang het glas nat is, is het risico voor uitglijden hoog.


Anti slip oplossing: Frit dot pattern
Hierbij worden met een laser stippen van 8mm ruw materiaal op het glas aangebracht. Dit kan in een gelijkmatig stippenpatroon, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een logo. Dit is een fraaie, maar zeer kostbare methode. De helderheid wordt met ongeveer 40% verminderd ten opzichte van oplossing 1. De lichtinval is gelijk. De antislipwaarde is met 60 het hoogste van alle oplossingen.



Anti slip oplossing: zandstralen (Sandblasted glass)
Het is ook mogelijk om het glas te zandstralen. Dit geeft een antislip factor van 50, iets minder dan het frit dot pattern, maar ruim boven de benodigde 36 voor goed stroef glas.
Dit is een relatief goedkope oplossing. Wat wel een nadeel hiervan kan zijn is dat het glas niet meer doorzichtig is. De lichtopbrengst blijft wel bijna gelijk, al is de lichtinval meer diffuus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten