Beloopbaar glas vlak in de vloer gelegd

Beloopbaar glas wil je het liefst zo vlak mogelijk in de vloer verwerken. Maar hoe doe je dat, terwijl je de waterdichtheid ook in de gaten houdt? In dit artikel alle do's and don'ts.


Waterdicht installeren van beloopbaar glas
Om beloopbaar glas waterdicht te installeren  zijn er twee aspecten van belang: 
 • Water mag niet langdurig op het glas staan
  Lekkages ontstaan vaak wanneer er langdurig water op het glas staat. Er kan een lek in het glas zitten, water kan tussen glas en het frame sijpelen, of het glas is in een soort 'kom' geplaatst, waardoor water niet van het glas af kan lopen.
  Oplossing: leveranciers als Glazing Vision leveren beloopbaar glas dat 'Flush' in het aluminium frame is ingelegd en afgedicht met een siliconenvoeg. Dit zorgt er naast waterdichtheid ook voor dat er geen koudebrug optreedt omdat het systeem thermisch onderbroken is.
  Resultaat: geen warmteverlies. - Water kan niet aan de zijkant inwerken tussen de glasdelen zoals bij traditionele systemen. - Het is een kant en klaar product zodat er geen bouwkundige voorzieningen getroffen hoeven te worden.
 • Water mag zich niet ophopen op het dak
  Naast het regenwater dat vanuit de lucht op het glas valt, kan er op een dak in periodes van hevige regenval water op het dak blijven staan. Natuurlijk is het belangrijk om de waterhuishouding op het dak op orde te hebben. Daken worden al op een klein afschot geplaatst en de afvoer van het water via de dakgoot moet goed geregeld zijn.
  Oplossing: door het beloopbaar glas op een opstand te plaatsen met voldoende hoogte, zorg je ervoor dat er geen lekkage ontstaat door water dat op het dak blijft staan.
  Resultaat: met een opstand van 150mm hoog is het glas waterdicht. Door de rest van het terras  op gelijke hoogte te maken is er een mooie vlakke verbinding. Dit kan met tegeldragers, onderregels of andere opleg- en ophoogsystemen die de waterkerende laag van het dak beschermen. Een klein gootje van 6 millimeter tussen terras en glas is nodig om het water af te voeren.Maar wat nou als ik 150mm hoogte niet haal?
Soms is het nodig om beloopbaar glas op een lagere opstand te plaatsen, om een uitstap mogelijk te maken bijvoorbeeld. Of het is niet mogelijk om een dakterrasvloer op een hoogte van 150mm te brengen. Je wil niet dat het beloopbaar glas 'op' de vloer komt te liggen. Wat nu?
Oplossing: Het is mogelijk om de opstand lager te maken en toch waterdicht te houden. Met een speciaal EPDM-profiel dat vast zit aan het frame voorkom je dat opzwellend water bij een plotselinge hevige regenbui via de onderzijde voor lekkage kan zorgen. Dit profiel dekt de verbindingen af is waterdicht verkleefd met de dakbekleding. 
Resultaat: Het EPDM-profiel (geel gemarkeerd in onderstaande tekening) zorgt ervoor dat de opstand niet 150mm maar slechts 80mm hoog hoeft te zijn. 

EPDM-profiel verlaagt de minimale hoogte van de opstand van 150mm tot 80mm

Voorbeeld: licht in een donkere patio
In de Lampenistenstraat in Amsterdam en veel omliggende straten hebben de woningen een diepliggende patio waar nauwelijks zon komt. De architect wilde de patio daarom bij de woning betrekken maar niet het licht verliezen. Bovendien wilde de architect de dakterrasvloer uitbreiden, zodat alle ruimte te gebruiken was. Zo werd in het dakterras een beloopbare glazen vloer van ruim 5m2 geïnstalleerd.


Voorbeeld: beloopbaar glas in een groendak
Groendaken zijn steeds populairder, vooral in stedelijke gebieden. Logisch, want ze zijn niet alleen mooi, maar bieden ook extra wateropslag, zuiveren de lucht en houden het huis koeler in de zomer en warmer in de winter. Het hogere vochtgehalte in de groene bekleding van het dak maakt de waterdichtheid extra belangrijk. Met het EPDM-profiel is beloopbaar glas ook eenvoudig toe te passen in groene daken. Dat is mooi, zo combineer je het natuurlijke groen op het dak met licht in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten